Log in

I forgot my password

Rang Lista Sajta
Poll

DA LI ZELITE DA SAJT BUDE NAPRAVLJEN?

100% 100% [ 4 ]
0% 0% [ 0 ]
0% 0% [ 0 ]

Total Votes : 4

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Minichat
<noscript>Enable Javascript to get full functionality of this <a href="http://www.freeshoutbox.net/">shoutbox</a><br /></noscript><iframe src="http://sajtzabave.freeshoutbox.net/" height="300" width="500" frameborder="0"></iframe>
Gallery


Forum
biti cete prebaceni na stranicu za

sekundi

Racunarske igre

Go down

Racunarske igre

Post  Stefanpfc on Fri Jul 18, 2008 3:30 pm

Računarska (kompjuterska) igra je igra koja se igra pomoću računara. To je jedan od vidova zabave u savremenom svetu. Računarske igre se stalno razvijaju, poboljšavaju im se tehničke karakteristike i postaju sve veći ekonomski činilac u mnogim svetskim zemljama.

Izraz „računarske igre“ se prvenstveno odnosi na igre specijalno napravljene za klasične (npr. lične ili kućne) računare, dok „igre za konzole” se odnosi na igre koje se igraju na za to specijalno napravljenim „konzolama“ (koje su, uglavnom, takođe računari). Neke konzole imaju ugrađene monitora a druge koriste TV za prikaz slike. Izraz „video igre“ se odnosi na sve igre koje za prikaz sadržaja koriste "video" ekran.

Žanrovi:

Akcione igre

Ova vrsta igara je možda najjednostavnije igre i jedne od najstarijih. Iz ove kategorije proizašle su mnoge druge podkategorije kao što su platforme, „Beat 'em up” i „Shoot 'em”. Većina igara je rađena u 2D okruženju a evolucijom iz njih su proizašle 3D tj. FPS, 3D platforme, avanture itd.

Jedna od najpoznatijih igara ovoga tipa jeste Super Mario. U današnje vreme većina akcionih igara je rađena u Makromedia fleš. Male su veličine i nema potrebe za instalacijom .

Avanture

Razvoj avantura počinje 1970. sa Colossal Cave Adventure avanturom, kasnije poznatom kao Zork serijal. Igrač je bio glavni lik priče a u toku igranja nailazio bi na razne zagonetke riješavajući dio po dio uz razne predmete. Prve igre ovoga tipa bile su tekstualne i igrač je komande davao tekstualnim putem (na primer, „idi napred“ - engl. go up, ili „pokupi to“ - engl. pick up) i računar bi ispisivao reakcije na to. Sa razvojem grafike razvijaju se i avanture pa umjesto tekstualnih komandi sada bi igrač uz pomoć miša davao komande. Ove igre se sada zovu pokaži i klikni engl. point-and-click avanture i stekle su veliku popularnost zahvaljujući serijalima kao što su Monkey Island, King's Quest, Broken Sword ili Gabriel Knight.

Trenutno najpoznatije igre ovoga tipa su: Myst, Dreamfall i Fahrenheit.

Arkade

Arkade predstavljaju sve igre koje se igraju na određenim strojevima uz pomoć žetona ili novca. Rade na principu da nakon ubacivanja novca ili žetona dobija se određen broj poena (života) ili vremena. Ove igre se obično nalaze u zabavnim parkovima, centrima, kafićima itd.

Najpoznatije igre ovoga tipa su: poker i slot. Pored ovih igara u arkadne igre spadaju i fliper, pikado, stoni fudbal itd .

Horor preživljavanja (engl. Survival Horror) [uredi]

Horor preživljavanja (engl. Survival Horror) jeste žanr u kojem vodite jednog lika i pokušavate preživeti u rigoroznim uslovima. Element straha je sveprisutan. Igre znaju biti teške u pogledu akcije i rešavanja raznih zagonetki. Grafički su prevladavale prerendirane pozadine rađe nego 3D (radi većeg realizma). Prizori Krvi su često naveliko i naširoko prisutni, kao i mnogo nasilnih i morbidnih scena, stoga se ne preporučuju mlađim igračima, niti onima sa slabim srcem. Neke igre su čak i zabranjene u pojedinim državama.

Više o ovom žanru : Survival Horror

Simulacije

Pod simulacijama se podrazumjevaju igre u kojima se simulira stvarni život ili neki njegovi aspekti.

Upravljačke simulacije [uredi]

U simulacije takođe spadaju i igre kao što je to Sims - engl. Sims, igra u kojoj igrač simulira život računarskih likova kroz razne radnje kao u realnom životu ili Simsiti (engl. SimCity), gde je cilj izgraditi grad, usput savlađujući razne prepreke. Prema tome simulacija je opširan pojam i iz njega su proizašle razne kategorije kao što su igra Boga (engl. God game), strategija u realnom vremenu itd.

Najpoznatije igre ovoga tipa su: Sims, Black&White, Simsiti, Tycoon City: New York.

Simulacije vožnje i letenja

Ove se ipak izdvajaju kao posebna grupa, budući da su često na granici i sa sportskim igrama. Tako simulacije vožnje mogu biti i sportska takmičenja, ali i razne arkadne igra kao Need for Speed serijal.

Igre kao što su Mikrosoftov Simulator letenja (engl. Flight Simulator), igra u kojoj igrač preuzima ulogu pilota aviona, ili druge koje simuliraju svemirske letelice.

igra vožnje simulator letenja Najpoznatije igre ovoga tipa su: Mikrosoftov Simulator letenja, Need for Speed serijal, Kolin MekRe serijal, ТOCA Race Driver, i druge.

Sportske igre

Sportske igre su igre koje simuliraju određenu vrstu sporta.Jako su popularne i simuliraju sve vrste sportova uključujući fudbal, košarku, odbojku, rukomet, golf, ragbi, bejzbol, kuglanje, ribolov, lov, boks itd. Sve igre uglavnom sadrže imena pravih igrača, a svake godine izlaze nove verzije igara pa se istovremeno i ažuriraju sa novim igračima. Najpoznatiji izdavač ovih igara je firma EA Sports .

Najpoznatije igre ovoga tipa se uglavnom zovu po organizacijama, ligama ili pojedincima koje su u njima u prvom planu: FIFA Soccer, NBA Live, NHL, Tiger Woods i druge.

FPS - Pucačina u prvom licu

FPS (engl. First-Person Shooter, pucačina u prvom licu) se može smatrati kao podkategorija akcijskih pucačina. Igre su rađene u trodimenzionalnom okruženju i u potpunoj interakciji igrača i okoline. Takođe mnoge igre sa pogledom iz trećeg lica se smatraju FPS igrama kao što su Star Wars Battlefront, Unreal Tournament 2004, Duke Nukem 3D. Pored običnih postoje i tzv. šunjalice ili „stealth-based games” kao što je Splinter Cell i Thief. FPS igre su jako popularne i spadaju u grupu najprodavanijih igara danas.


Najpoznatije igre ovoga tipa su: Half-Life, Counter-Strike, Quake, Doom, Call of Duty, Halo, Far Cry.

RTS - Strategije u realnom vremenu

RTS (engl. Real-Time Strategy) - strategija u realnom vremenu bi bila igra u kojoj se ne igra na poteze, kao u TBS(turn-based strategy) igrama, već u realnom vremenu. Igrač upravlja nad jednom nacijom i razvija je vojno i ekonomski da bi na kraju porazio drugog igrača. Prva igra ovoga tipa izašla je 1983 Stonkers i bila je napravljena za ZX Spectrum. Najveću popularnost RTS doživeo je zahvaljujući Westwood i Blizzard studiju koji su bili zaslužni za Command & Conquer odnosno Warcraft serial zahvaljujući kojem je RTS stekao veliku popularnost. Po mnogima, najizbalansiranija RTS igra je Starkraft Starcraft, u direktnom srodstvu sa Warcraft igrama, čiji multiplejer mod je i sada, desetak godina kasnije, popularan meću igračima.


Najpoznatije igre ovoga tipa su: Warcraft serial, Starcraft, Command & Conquer, Age of Empires, Dune serial.


RPG - Igre igranja uloga

RPG (engl. Role-Playing Game, igra igranja uloga) su igre u kojoj igrač preuzima ulogu lika i prolazi kroz igru putem naracije, odnosno interakcije sa ostalim NPC (non-playing characters) računarski vođenim likovima. Igrač ima potpuno kreativnu kontrolu nad pričom. Bitni aspekti obih igara jesu kreiranje i daljnje unapređivanje likova. U toku igre igrač dobija XP (Experience Points) poene koje troši na daljnji razvoj lika. RPG se mogu podeliti na 2 vrste:

* Zapadnjačke
* Japanske

Glavna razlika između ovih igara je u tome što su japanske igre više linearne i igrač nema punu kontrolu nad pričom. Takođe u zapadnjačkim igrama konstrukcija lika je potpuno drugačija od japanske, pa tako prilikom kreiranja likova igrač može da bira rasu i klasu. Klase u većini igara su slične pa igrač može birati između Warrior, Mage, Necromancer, Monk, Archer. Svaka klasa se odlikuje određenim atributima koje se povećavaju kako igrač napreduje kroz igru i svaka klasa ima specijalne moći pa tako Necromancer podiže mrtve, Mage baca magije, Monk leči itd. Sve ove klase imaju svoje prednosti i mane. Dok u japanskim RPG igrama glavni junak priče je najčešće ratnik, warrior. Jedno od karakteristika japanskih igara jesu 4 elementa sveta, vatra, voda, vazduh i zemlja koja su u većini igara povezana sa određenim neprijateljima, odnosno bićima.

2006. godine kreativni tim firme Shine Co na čelu sa Milanom Đidarom uradio je prvu srpsku RPG avanturu na srpskom jeziku i za srpsko tržište pod nazivom Carević Boris i mač dobrote. Carević Boris i mač dobrote je igra bazirana na slovenskoj mitologiji u kojoj igrač susreće pregršt bića i predmeta iz slovenskog verovanja.

Najpoznatije igre ovoga tipa su: Final Fantasy, Baldur's Gate, Diablo, Diablo 2, Morrowind, Neverwinter Nights, Star Ocean, Grandia, Lunar, Chrono Trigger, Chrono Cross.

ММОRPG - Masivno višeigračka igra igranja uloga

MMORPG (engl. massive multiplayer online role-playing game, masivno višeigračka igra igranja uloga putem interneta) je jedan od najnovijih vidova igranja i ujedno u najbržem rastu zbog isplativosti za proizvođače jer se za ove igre najčešće plaća mjesečna pretplata u iznosu od ~15€. Izuzeci su besplatne igre ovoga tipa kao što su Silkroad Online, Knight Online, Anarchy Online, [http://www.travian.com/ Travian online,itd. Jedna karakteristična igra za ovaj žanr jeste Guild Wars jer je to jedina mmo igra koja ne zahteva mesečnu pretplatu nego samo kupnjeni original. Najpopularnija mmo igra jeste World of Warcraft koja ima preko 6 miliona fanova širom sveta, pa i nije čudo da sve više kompanija postaje zainteresovano za ovaj vid zabave.


izvor:Wikipedia
avatar
Stefanpfc
Administrator
Administrator

Male
Number of posts : 8
Age : 24
Lokacija : Beograd

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum