Log in

I forgot my password

Rang Lista Sajta
Poll

DA LI ZELITE DA SAJT BUDE NAPRAVLJEN?

100% 100% [ 4 ]
0% 0% [ 0 ]
0% 0% [ 0 ]

Total Votes : 4

Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Minichat
<noscript>Enable Javascript to get full functionality of this <a href="http://www.freeshoutbox.net/">shoutbox</a><br /></noscript><iframe src="http://sajtzabave.freeshoutbox.net/" height="300" width="500" frameborder="0"></iframe>
Gallery


Forum
biti cete prebaceni na stranicu za

sekundi

AIDS-SIDA...

Go down

AIDS-SIDA...

Post  Admin on Mon Feb 18, 2008 3:42 pm

Сида


Сида је неизлечива болест која представља последњи стадијум инфекције вирусом хумане имунодефицијенције (ХИВ) и дефинисана је као скуп симптома и инфекција који резултују слабљењем и уништењем имуног система. На тај начин организам бива онеспособљен да се брани од било које друге болести или инфекција. СИДА је акроним од француског назива за синдром стеченог имунолошког дефицита а AIDS од енглеског назива Acquired Immunodeficiency Syndrome.

Треба разликовати појмове ХИВ позитивна особа (ХИВ+) и особа оболела од сиде. То су две повезане али различите ствари. ХИВ позитивна особа је особа заражена вирусом ХИВ, а код особе оболеле од СИДЕ је вирус ХИВ-а дошао до последње фазе после чега наступа смрт. Ако је нека особа заражена ХИВ-ом то значи да је она ХИВ+ али то не значи да она има СИДУ. До појаве болести може да прође временски период од две до десет година. ХИВ+ особа може да изгледа потпуно здраво, способна је за рад или било какву другу активност као и било која здрава особа. Особа може бити ХИВ позитивна дуг временски период без развоја симптома било које од болести која карактерише овај синдром.

Хив се не може добити купањем у базену, уобичајеним социјалним контактима, конзумирањем хране коју је спремила ХИВ+ особа, боравком у истој просторији са ХИВ+ особом и сл. Животиње и инсекти као комарци не могу пренети ХИВ или СИДУ нити оболети од ње, јер само у крви човека се налазе ЦД4 лимфоцити за које се вирус везује.
avatar
Admin
Administrator
Administrator

Female
Number of posts : 221

View user profile http://sajtzabave.forumakers.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum